5 cateringtips voor een ijsbuffet

 In Eten

Wanneer jij een feestje gaat geven is een cateraar vaak aanwezig voor het verzorgen van de versnaperingen. Denk dan een een koud en warm buffet, maar natuurlijk ook een ijsbuffet. Wil je liever zelf een keertje uitpakken en je gasten verrassen? Dan hebben wij hieronder 5 tips hoe jij zelf eenvoudig een ijsbuffet kunt samenstellen en maken. Misschien kies je wel alle 5 de nagerechten? Lekker veel keuze voor alle gasten. Je bespaart zo ook op de kosten van de catering. 

  1. VRUCHTEN SORBET IJS
  • fruit naar keuze:
  • citroensorbet – 2 citroenen (sap 125 ml)
  • kiwisorbet – 6 kiwis (250 ml sap)
  • mangosorbet- 1 mango (250 ml sap)
  • aardbeiensorbet – bakje 250 gram
  • fruit naar keuze – ongeveer 250 gram
  • suiker per portie 125 mgr

Aan de slag:
Maak een suiker melasse van water en suiker. Kook in een pannetje de suiker en eenzelfde hoeveelheid water gedurende 2 minuten en laat afkoelen. Je kunt dus een voorraad aan suikers melasse in je koelkast maken van 1/2 liter water en een pond suiker. Pureer het fruit en zeef het eventueel. Doe bij een portie fruit 250 ml suiker melasse. Het fruitmengsel eventueel lekker koud laten worden in de koelkast voordat je het in de ijsmachine doet. Het is dan met 15 minuten in de ijsmachine klaar. Eventueel het ijs in een vorm doen en in de vriezer verder laten opstijven. Wanneer je verschillende soorten fruit klaar maakt kun je dit in een cakevorm laag voor laag doen en dan heb je een prachtig toetje. Wanneer je het ijs direct wil eten zorg dan eventueel voor ijswafels. Indien je geen ijsmachine hebt, het mengsel in de metalen kom doen en in de vriezer plaatsen. Het mengsel ieder half uur even omroeren totdat het ijs de gewenste stevigheid heeft.

  1. STRACCIATELLA IJS

  • volle melk (250 ml)
  • slagroom (250 ml)
  • suiker (1 ons)
  • reep pure chocolade (1 ons)
  • vanillesuiker (1 zakje)

Aan de slag:

Melk met suiker en vanillesuiker aan de kook brengen (voorzichtig)en zodra het opschuimt, de pan van het vuur halen en volledig af laten koelen. De slagroom stevig opkloppen en de chocolade in stukjes hakken. Slagroom en chocoladestukjes door de melk mengen (voorzichtig) en het mengsel in de ijsmachine doen. Volgens de beschrijving van je ijsmachine klaarmaken. Indien je geen ijsmachine hebt, het mengsel in de metalen kom doen en in de vriezer plaatsen. Het mengsel ieder half uur even omroeren totdat het ijs de gewenste stevigheid heeft.

  1. OMELET VESUVIUS

 

  • 1 open taartbodem (kant en klaar)
  • 2 pakken ijs (stroopwafel ijs)
  • 6 eieren
  • 1 ons poedersuiker
  • likeur/vers fruit naar keuze

 

Aan de slag:
Het ijs op tijd uit de vriezer halen zodat het makkelijk te scheppen valt. Oven voorverwarmen tot 220 graden. Eieren splitsen en de eiwitten met de poedersuiker heel stijf kloppen. Het ijs over de taartbodem verdelen, zodat er mooi bergje ontstaat. Eventueel naar keuze de bodem bedekken met fruit of besprenkelen met wat likeur (passend bij het ijs). Het eiwitschuim met een spatel over het ijs verdelen met hier en daar wat toeven. De ijstaart in de oven zetten en er zolang in laten staan totdat de toeven mooi bruin zijn. Direct opdienen. Tip: ijs naar eigen keuze gebruiken en daar de likeur en eventueel fruit of chocoladesaus bij gebruiken. Je kunt het net zo lekker maken als je wilt!

 

  1. CHOCOLADE SOUFFLE

  • 120 gram pure chocolade
  • 4 grote eieren (splitsen)
  • poedersuiker (4 eetlepels)

Aan de slag:

De chocolade smelten. Het smelten van chocolade kan direkt op het vuur (laag vuur natuurlijk) maar ook au bain marie (boven een pan met heet water). Het laatste verdient bij mij de voorkeur omdat de kans op aanbranden het minst is. De eierdooiers flink opkloppen met de poedersuiker totdat dit goed schuimig is. Doe hetzelfde met de eiwitten. Let op dat je je mixhaken schoon maakt van eierdooier voordat je gaat opkloppen met eiwit. Voeg aan het eierdooier schuim de gesmolten chocolade en meng rustig door elkaar. Hierna het eiwitschuim er voorzichtig doorheen spatelen totdat alles goed door elkaar is gemengd. Het chocolademengsel in een grote, ingevette vorm doen (ongeveer 1/3 moet overblijven voor het rijzen). Bak in voorverwarmde oven op ongeveer 160 – 180 graden gedurende ongeveer 25 minuten. De kunst van het souffle maken is dat ie alle rust krijgt om te rijzen!! Dus niet de oven even open maken om te kijken hoe de souffle eruit ziet. Eventueel voor het opdienen bestrooien met poedersuiker. Tip: je kunt dit tijdens de catering ook op een Barbecue klaarmaken. Vraag de cateraar eventueel naar het huren van een BBQ. 

  1. TIRAMISU

 

  • pak Cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes)
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram poedersuiker
  • 2 eieren (gesplitst)
  • amaretto likeur (75 ml)
  • 75 gram bittere chocolade

Aan de slag:

Klop de eiwitten flink stijf en klop het eigeel schuimig op met de poedersuiker. Spatel eiwit, eigeel en mascarpone voorzichtig door elkaar. Zet sterke koffie (bv 2 koffiepads voor 1 kopje) en doe dit in het schenkkannetje samen met de likeur. Verdeel de koekjes (kun je eventueel eerst wat grof fijner maken) in de schaal en schenk het koffielikeur mengsel eroverheen. Hierover het mascarpone eiwit mengsel schenken. Rasp de chocolade reep (dit is best wel even een klusje) en verdeel de rasp over het mascarponemengsel. Laat de tiramisu een nachtje overstaan, dan is ie veel lekkerder. De koffie en likeur trekken dan goed in de koekjes en deze zijn dan ook niet meer zo hard. Tip: de amaretto kan vervangen worden door zoete wijn (Marsala) en wanneer alcohol niet wenselijk gewoon creatief zijn en bv meer koffie gebruiken. Cantuccini kan ook natuurlijk vervangen worden door lange vinger.

Recente berichten

Start met typen en klik op Enter om te zoeken